top of page

המדריך המלא להגשת תלונה על עבירת אלימות מינית

"אחת מתוך אחת" הוא מיזם שחי בפייסבוק ומעודד נערות, נשים (נערים וגברים) לשתף ולספר על ההטרדות המיניות והתקיפות המיניות שהן חוו במהלך חייהן כדי להראות לכולנו שאנחנו לא לבד ושהטרדות מיניות ותקיפות מיניות קרו וקורות לכולנו, כל הזמן.

 

מובא בפניכן מדריך מלא המבקש להביא את המידע הרלוונטי לנפגעות תקיפה מינית בישראל.

החל מההגדרות החוקיות לתקיפה מינית, עובר דרך הלבטים הנוגעים להגשת תלונה ותביעה על תקיפה מינית, כלה בעצות פרקטיות למי שזה עתה הותקפה מינית ועד לזכויות המוענקות לפי חוק למתלוננות על עבירות מין בישראל.


המדריך כתוב בלשון אישה אך הוא מופנה לכל המגדרים ואנו מקוות שיגיע היום שלא נזדקק לו.

המדריך אינו מהווה ייעוץ משפטי

מהי תקיפה מינית?

תקיפה מינית היא כל מעשה מיני הנעשה בכפייה.

 

אונס

אונס הינו חדירה לגוף האישה באחד או יותר מהאופנים הבאים <(וגינלי, אנאלי (יכונה מעשה סדום) או אוראלי (יכונה מעשה סדום)> כנגד רצונה. כלומר, בכפייה. 

ההתנגדות לחדירה יכול שתהיה מילולית בלבד, פיזית בלבד או משולבת – מילולית ופיזית גם יחד. אם הנאנסת הינה מתחת לגיל שש עשרה שנים, ו/או האונס נעשה באיום בנשק חם או קר ו/או תוך גרימת חבלה גופנית או נפשית או הריון, ו/או תוך התעללות באישה, לפני המעשה, בזמן המעשה או אחריו, ו/או בנוכחות אדם אחר או אחרים שחברו יחד לביצוע האונס – יהא זה אונס בנסיבות מחמירות.

 

מעשה מגונה

מעשה מגונה הינו כל מעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים.

 

הטרדה מינית

הטרדה מינית היא:

  • סחיטה באיומים על רקע מיני

  • מעשה מגונה

  • הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות לאיש/ה שהראה/תה למטריד כי אינו/ה מעונינ/ת בהצעות האמורות

  • התייחסויות חוזרות המופנות לאיש/ה המתמקדות במיניותו/ה כאשר אותו איש/ה הראה/תה למטריד כי אינו/ה מעונינ/ת בהתייחסויות האמורות

  • התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאיש/ה ביחס למינו/ה או למיניותו

  • פרסום תצלום, סרט או הקלטה של איש/ה המתמקד במיניותו/תה  בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האיש/ה או לבזותו/ה ולא ניתנה הסכמתו/ה לפרסום

 

בעילה אסור בהסכמה | מבוגר וקטינה + יחסי מרות

בעילה אסורה בהסכמה הינה כאשר אדם מקיים יחסי מין עם קטינה (או קטין) שמלאו לה ארבע עשרה (בת 14 ומעלה) שנים וטרם מלאו לה שש עשרה שנים (עוד לא בת 16), והיא אינה נשואה לו, או מקיים יחסי מין עם קטינה (או קטין) שמלאו לה שש עשרה שנים (בין גיל 16-18) וטרם מלאו לה שמונה עשרה שנים, תוך:

  • ניצול יחסי תלות, מרות, חינוך או השגחה (לדוגמה: הבועל הוא מורה, רב, חונך, מדריך, פסיכולוג, רופא וכו')

  • או תוך הבטחת שווא לנישואין

  • או מקיים יחסי מין עם אישה שמלאו לה שמונה עשרה שנים תוך ניצול מרות ביחסי עבודה או בשירות (צבאי, משטתי, שב"ס וכו'. יחסי מרות כלומר הגבר הוא המעביד / המעסיק / האחראי הישיר או העקיף על האישה)

  • או עקב הבטחת שווא לנישואין תוך התחזות כפנוי למרות היותו נשוי

הותקפת מינית זה עתה – מה לעשות?

 

רגעים ספורים לאחר התקיפה

ראשית, צר לנו על החוויה הקשה והכואבת שעברת. אנחנו מאמינות לך ורוצות להגיד לך שאת לא אשמה במה שקרה לך. אנו ממליצות ליצור קשר עם איש/ה קרוב/ה ו/או עם קו הסיוע לנפגעות תקיפה מינית (ראי ברשימת טלפונים).

 

 

עם כל הקושי שבדבר, אל תתקלחי, אפילו אל תשטפי ידיים. השתדלי גם לא להתפנות בשירותים. גשי למרכזי הטיפול לנפגעות תקיפה מינית בבתי החולים השונים על מנת שתוכלי גם לקבל טיפול רפואי ראוי וגם שניתן יהיה  לאסוף ראיות משפטיות ככל שניתן.

 

חדרי טיפול בבתי חולים אליהם ניתן לגשת מיד אחרי האונס כדי שניתן יהיה לאסוף ראיות פיזיות

  • בית חולים וולפסון, "חדר 4", רחוב הלוחמים 62 חולון.

  • המרכז הרפואי בני ציון, "חדר 10", גולומב 47, חיפה.

  • בית החולים לניאדו, מרכז לטיפול בנפגעות תקיפה מינית, דברי חיים 16, נתניה.

  • בית החולים סורוקה, מרכז לטיפול בנפגעות תקיפה מינית, שדרות בן גוריון, באר שבע.

  • בית החולים הדסה, מרכז "בת עמי", קרית הדסה, ירושלים.

 

עליך לדעת כי הבדיקה שתעברי היא לא בדיקה גניקולוגית שגרתית ובנסיבות העניין היא עשויה לכאוב ולהיות לא נעימה. יחד עם זאת, נוכח החשיבות המשפטית שלה, מומלץ לעבור אותה בכל זאת, גם אם תחליטי שלא להשתמש בממצאים שלה אחר כך.

 

במצבך, מותר לך לבכות, לצרוח, להיות בשקט או כל דבר אחר שאת מרגישה לנכון. אין חוקים, מותר לך להרגיש מה שאת מרגישה.

אם ישנם סימני אלימות על גופך מומלץ לתעד אותם באמצעות מצלמה. אם יש אדם אחר שיכול להיות עד לתיעוד ולסייע בכך מומלץ עוד יותר. (אם אין עליך סימני אלימות זה לא אומר שלא נאנסת או נפגעת. פעמים רבות אין אלימות בעת אונס).

 

ימים, שבועות ואף חודשים לאחר התקיפה

מומלץ לקבל תמיכה נפשית ולהיעזר בקווי התמיכה של איגוד מרכזי הסיוע הפועלים 24/7 (1202 לנערות ונשים 1203 לנערים וגברים).

מומלץ לנוח ולקחת את הזמן. תקיפה מינית היא אירוע מטלטל שלפעמים הופך את החיים מהקצה אל הקצה ולוקח זמן לחזור לשגרה. זה טבעי!

מומלץ להיעזר בגורמי תמיכה (חברים, משפחה, קבוצות תמיכה). נסי לזכור שאת לא לבד, לצערנו נערות ונשים רבות עברו תקיפה מינית בחייהן. חפשי אותן כדי לקבל תמיכה. 

מה אפשר לעשות עם הטרדה מינית מתמשכת במקום העבודה?

 

אנחנו מצטערות שאת חווה הטרדה מינית בעבודה. אנחנו יודעות שזו חוויה קשה ומטלטלת שמאוד מקשה על העבודה עצמה. לפי סקר של משרד התמ"ת 40% מהנשים חוות הטרדה מינית במקום העבודה שלהן במהלך שנות העבושה שלהן, כך שאת לא לבד ואת לא אשמה במה שקורה לך. 

 

אנו ממליצות לך לאסוף ראיות

  • להקליט את ההטרדות בוידאו או באודיו, להדפיס מיילים מפלילים וכל דבר אחר שיכול לשמש ראיה להטרדה, גם אם בסופו של יום תחליטי שאינך מעוניינת להתלונן או לתבוע

  • ספרי לחברה קרובה שעובדת אתך על ההטרדה שאת עוברת ובמידת האפשר תעדי את השיחה איתה

  • אם אין לך אפשרות לחלוק את האירועים הקשים שאת עוברת עם עמיתה לעבודה תעדי את ההטרדה ביומן אישי שנכתב בזמן אמת. דרך אפשרית לכתיבת יומן מתועד בזמן אמת היא לשלוח לעצמך מיילים (ולשמור אותם) בהן את מתארת מה קרה לך זה עתה

  • תוכלי לחשוב אם את רוצה להגיש תלונה לממונה על אלימות מינית במקום העבודה שלך, אנו ממליצות לך להתייעץ עם מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בטלפון 1202 לפני שאת ניגשת לממונה על הטרדה מינית במקום העבודה.

  • דעי שאת יכולה גם לגשת למשטרה. גם במקרה זה אנו ממליצות לגשת עם מלווה ממרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בטלפון 1202 ולא לגשת לבד. 

 

מידע נוסף ברשת על מניעת הטרדה מינית במקום העבודה

משרד הכלכלה - מדריך מלא להגשת תלונה בעבודה

אתר כול זכות - מידע על מניעת הטרדה מינית בעבודה

פורטל זכויות עובדים - פעולות שכדאי לעשות אם את עוברת הטרדה מינית בעבודה

מרכזי סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית - מידע על הטרדה מינית

 

להרצאות על מניעת אלימות מינית במקומות עבודה צרו קשר עם שלומית הברון 

 

האם כדאי לי להתלונן במשטרה על אלימות מינית שעברתי?

 

הגשת תלונה במשטרה היא הליך מורכב ובעל השלכות. חשוב לנו שתדעי כמה שיותר על הגשת התלונה במשטרה ומה שעומד לקרות במהלכה, לפני שתקבלי החלטה אם ואיך לגשת למשטרה. הגשת התלונה במשטרה היא צעד ראשון שלאחריו יהיו חודשים ארוכים שבהם התיק יהיה במשטרה, לעיתים תדעי מה קורה בו ולעיתים לא. לפעמים יזמנו אותך כדי לעשות עימות עם התוקף וכדי לתת עדויות שונות ובכול מקרה מדובר בהליך ארוך של חודשים רבים ובמידה ויוחלט על העברה של התיק לפרקליטות ולמשפט מדובר בתהליך של שנים.

 

הנה כמה שיקולים שיכולים לעזור לך בקבלת ההחלטה:

  • חשבי האם יש לך את הכוחות הנפשיים לעמוד בהליך החקירתי והמשפטי. דעי שצריך כוחות נפש.

  • שאלי את עצמך האם את מרגישה שאת זקוקה להגשת תלונה על מנת "לסגור מעגל" או שתוכלי להמשיך לחיות את חייך גם בלא הגשת תלונה

  • שניים מתוך כל שלושה תיקים בעבירות אונס נסגרים ולא מוגש בהם כתב אישום, 97% מהתלונות על הטרדה מינית נסגרות אף הן – בטרם תקבלי החלטה חשבי כיצד תרגישי אם התלונה בעניינך תיסגר? 

  • פעמים רבות הליך משפטי דורש משאבים כלכליים (כסף), גם אם את הקורבן, האם יש לך את היכולת לכך? האם תעדיפי להשקיע את הכסף בהליך המשפטי או אולי בסיוע נפשי לעצמך?

  • האם יש סביבך גורמים תומכים שיעזרו לך בתהליך? (חברים, משפחה, מרכזי סיוע)

 

בכול מקרה זו את חושבת על הגשת תלונה אנו ממליצות ליצור קשר עם מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בטלפון 1202 (קו לנשים) 1203 (קו לגברים) ולבקש מהן ליווי להגשת התלונה במשטרה באמצעות מלווה מקצועית. הנה עוד מידע על ליווי בהליך הפלילי

 

אנחנו רוצות לידע אותך ו/או להזכיר לך את מאגר הפוגעים מינית של אחת מתוך אחת וממליצות לך לבדוק האם האיש שפגע בך פגע גם בנערות ו/או נשים אחרות.

 

אם הגשת תלונה על עבירת מין – מה הן זכויותיך בהליך המשפטי?

 

שיתוף פעולה עם גורמי החקירה 

ככלל – אינך חייבת דבר אולם אם הגשת תלונה כדאי שתשתפי פעולה באופן מלא עם גורמי החקירה. על כן, אם התבקשת לערוך עימות עם הפוגע, להגיע להשלמות חקירה או להיבדק בפוליגרף, מומלץ שתסכימי, אך כאמור, אינך חייבת דבר. אי שיתוף פעולה מצדך באחד או יותר מהנ"ל עשוי להשליך על אגד הראיות בתיק.

 

חתימה על כתב ויתור סודיות רפואית

את לא חייבת לחתום על כתב ויתור סודיות רפואית בנוגע לטיפולים פסיכולוגים שעברת. עם זאת, ישנם תיקים מסוימים בהם מומלץ לעשות כן. 

 

תהליך החקירה

הליך חקירה בתלונה על עבירת מין כרוך בכניסה לשפע של פרטים אינטימיים שעשויים להיות קשים, מביכים ולא נעימים. כלומר, אי אפשר להסתפק באמירה כללית "הוא אנס אותי" אלא נדרש לספר מתי אירע האונס וכיצד בדיוק הוא בוצע.

 

זכויותיך לפי החוק

  • זכותך לקבל מידע לפי חוק זכויות נפגעי עבירה על סטטוס החקירה – אם נעצר החשוד, אם שוחרר, באילו תנאים, אם החקירה הסתיימה, אם התיק הועבר לפרקליטות ומה הסטטוס של התיק באופן כללי.

  • זכותך לבקש לקבל מידע זה מראש צוות החקירה או מהפרקליטות המלווה את התיק

  • זכותך לפי סעיף 352 לחוק העונשין שכל פרט מזהה שלך יישאר חסוי לעולם ועד כל עוד לא ויתרת על החיסיון שלך או שבית המשפט קבע אחרת

  • זכותך להיחקר על ידי חוקרת בת מינך ככל שהדבר מתאפשר בנסיבות העניין

  • זכותך שלא להיחקר על עברך המיני למעט קשר מיני קודם עם הפוגע, ככל שזה רלוונטי לתלונה, ומטעמים מיוחדים בלבד.

  • זכותך שלא להיחקר על תלונות קודמות שהגשת על עבירות מין זאת אלא אם נמצא שהגשת סדרה של תלונות חסרות בסיס שהן דומות לתלונה אותה את מבקשת להגיש עתה (ע"פ 5938/00 אזולאי נ' מדינת ישראל, פ"ד נה(3) 873 (2001).

  • אם הוגש כתב אישום, יש לך זכות לעיין בכתב האישום

  • למתלוננת על עבירת מין קיימת זכות כי ההליכים יתנהלו תוך זמן סביר

  • מתלוננת על עבירת מין זכאית שאיש/ה המלווה אותה, לפי בחירתה, יהיה נוכח בעת החקירה בגוף החוקר, אלא אם כן סבר הקצין הממונה, כי יש בכך כדי לפגוע בחקירה. כך גם כאשר הוגש כתב אישום והדיון מתנהל בדלתיים סגורות – למתלוננת זכות להיות נוכחת בדיון לצד אדם לפי בחירתה.

  • אם הוגש כתב אישום והוגשה בקשה לעיכוב הליכים למתלוננת יש זכות להביע עמדתה בכתב בפני היועץ המשפטי לממשלה.

  • אם מתגבש הסדר טיעון למתלוננת יש זכות להביע עמדתה בפני התובע ואף להגיש בג"ץ על הסדר הטיעון.

  • אם הוגש כתב אישום, זכאית המתלוננת למסור "הצהרת נפגעת עבירה" על כל נזק שנגרם לה – פיזי, נפשי ורכושי, והצהרה זו תובא בפני בית המשפט באמצעות התובע בתיק.

  • אם הסתיים הליך משפטי במאסרו של הנאשם, למתלוננת זכות להביע עמדתה בפני וועדת השחרורים ו/או חנינה.

 

שאלות (לא נעימות) שאת עשויה להישאל בחקירה

גם אם אין כל רלוונטיות שאלות אלה עשויות להישאל במסגרת חקירת משטרה או עדות בבית משפט, במסגרת חקירה נגדית על ידי עורכי דינו של הפוגע, ועל כן חשוב לנו ליידע אותך בשאלות הללו:

 

  • למה לא צעקת?

  • למה לא הרבצת?

  • למה קפאת?

  • למה לא ברחת?

  • למה התלבשת חשוף?

  • את בתולה?

  • היית רטובה?

  • למה המשכת להיות איתו בקשר?

  • למה התלוננת רק עכשיו?

  • את נקמנית, רוצה רק את הכסף שלו! או כעסת כי הוא לא הסכים להתחתן איתך!

  • הוא לא היה יכול לדעת שאת לא רוצה, לא אמרת "לא"!

  • אולי בלבך אמרת "לא" אבל הגוף שלך אמר "כן"

 

אם הגשת תלונה ונאלצת לענות על שאלות כאלה, אנו מצטערות איתך על החוויה הקשה. את לא אשמה במה שקרה לך. הנה עוד מידע:

 

למה לא צעקת?

"את אשמה שנאנסת!"

שאלות ותשובות

 

הגשת תלונה על עבירת מין אבל התיק נסגר – מה אפשר לעשות?

אנחנו מצטערות שהתיק שלך נסגר. זה לא אומר שלא נפגעת, זה רק אומר שהתיק נסגר כי לא היו מספיק ראיות, דבר שקורה בכמות גדולה מאוד של תיקים בגלל שמדובר בעדות שלך מול העדות שלו וב"ספק סביר".

 

  • זכותך להגיש ערר על סגירת התיק תוך 30 יום מקבלת ההודעה על סגירת התיק. הערר הוא לא מכתב שנכתב מדם לבך אלא מכתב משפטי המנתח את מצב הראיות בתיק ומנסה לשכנע את הגורם הרלוונטי בפרקליטות המדינה לשנות את החלטתו לסגור את התיק ועל כן מומלץ להתייעץ עם גורם משפטי המתמחה בעניין.

  • בטרם הגשת הערר מומלץ לצלם את כל חומר החקירה בתיק כולל כל ההודעות, המזכרים, זכ"דים, דיסקים, חומר רפואי וכיוצא באלה.

  • אם הערר נדחה ניתן להגיש בג"ץ לבית המשפט העליון תוך זמן סביר. 

 

 

 

 

התיישנות פלילית

מהי תקופת ההתיישנות מיום ביצוע התקיפה המינית ועד ליום האחרון בו אפשר להגיש תלונה במשטרה?

 

עבירות מין חמורות - 10 שנים מיום ביצוע העבירה

ככלל, ההתיישנות על עבירות מין חמורות (אונס, מעשה סדום, מעשה מגונה, בעילה אסורה בהסכמה) הינה 10 שנים מיום ביצוע העבירה.

 

עבירות מין חמורות בקטינ/ה ומקרים של גילוי עריות - עד שגיל הקורבן 28 או 38 

במקרה שבו עבירת המין החמורה נעברה כלפי קורבן קטין או חסר ישע על ידי אחראי על הקטין (גם אם קטין בעצמו) או בן משפחה, ההתיישנות הינה 10 שנים מיום הגיע הקורבן לגיל 28. כלומר, עד גיל 38.

במקרה שבו עבירת המין החמורה נעברה כלפי קורבן קטין על ידי מי שאיננו אחראי על הקטין, ההתיישנות הינה 10 שנים מיום הגיע הקורבן לגיל 18, כלומר עד גיל 28.

במקרה והפוגע היה קטין במועד העבירה, נדרש אישור היועץ המשפטי לממשלה לצורך העמדתו לדין.

 

התיישנות במקרה של הטרדה מינית

התיישנות על הטרדה מינית הינה לרוב 5  שנים מיום ביצוע העבירה, תלוי בסוג ההטרדה

 

 

 

 

התיישנות אזרחית

מהי תקופת ההתיישנות מיום ביצוע התקיפה המינית ועד ליום האחרון בו אפשר להגיש תביעה אזרחית?

 

  • כלל, ההתיישנות על הגשת תביעה אזרחית הינה 7 שנים מיום מקרה התביעה.

 

אם הפגיעה המינית נעשתה כאשר הקורבן הייתה קטינה ו/או הקורבן הייתה קטינה והפגיעה נעשתה על ידי אחראי עליה, או על ידי בן משפחה (מעל לגיל 15), ההתיישנות תיספר מגיל 28 של הקורבן, כך שניתן יהיה להגיש את התביעה עד גיל 35.

כך גם כאשר מדובר בתקיפה מינית שבוצעה בנפגעת בגירה אך בטרם מלאו לה 21 שנים, תוך ניצול יחסי אמון, תלות, טיפול או מרות או בידי פוגע שהוא בן משפחתה (מעל לגיל 15).

 

תביעה נגררת להרשעה לפליליים – ניתן להגיש עד 90 ימים מהיום בו הפך פסק הדין הפלילי לחלוט (פס"ד שלא ניתן לערער עליו יותר).

 

מה ניתן לתבוע בתביעה אזרחית?

בתביעה אזרחית תובעים פיצוי כספי.

לצורך הוכחת הנזק שנגרם יש צורך בחוות דעת מקצועיות – פסיכיאטריות, כלכליות ועוד.

לאחר תיקון חקיקה היום הגשת תביעה אזרחית על פגיעה מינית כרוכה באגרה מינימלית: 500 ₪ בבית משפט שלום, 900 ₪ בבית משפט מחוזי ו-144 ₪ בבית הדין לעבודה.

 

  • בתביעה אזרחית ניתן לתבוע כאב וסבל

  • ניתן לתבוע מימון טיפולים רפואיים

  • ניתן לתבוע אובדן כושר עבודה

  • ניתן לתבוע לשון הרע

  • ניתן לתבוע בגין חשיפת שם מתלוננת על עבירת מין במקרים הרלוונטיים

  • נזק סטטוטורי בהטרדה מינית – ניתן לתבוע עד 120,000 ₪ לכל מעשה הטרדה ללא הצורך להוכיח נזק.

 

טלפונים וכתובות לסיוע

מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית

  • 1202 – קו סיוע לנערות ונשים 24/7

  • 1203 – קו סיוע לנערים ולגברים 24/7

  • 04-6566813 – קו בערבית 24/7

  • 02-6730002 – קו סיוע לנשים דתיות 24/7

  • 02-5328000 – קו סיוע לגברים דתיים 24/7

  • 03-6172688 – קו לשוויון מגדרי, ייעוץ לעורכות (ועורכי) דין בלבד בענייני הטרדה מינית, לשכת עורכי הדין, ימים א'-ג' 9:00-14:00, ד'-ה' 16:00-19:00.

  • 03-6407868 – קו סיוע באונ' ת"א 17:30-20:30

  • איגוד מרכזי הסיוע באינטרנט

 

סיוע באינטרנט לנשים לקויות שמיעה/חירשות

syua.tkifaminit@gmail.com  (חיפה והצפון), manager@tair1202.org (רחובות ואזור השפלה הדרומית), hotline@1202sharon.org.il (רעננה והשרון), galilrcc@netvision.net.il (קריית שמונה, גולן, אצבע הגליל וכנרת), siyua@maslan.org.il (באר שבע ומקו אשקלון / קריית גת, בצפון הנגב ועד לאילת), Supervision@ta1202.org (תל-אביב והמרכז),  ccrw.ruth@gmail.com (נשים דתיות) – מטעם איגוד מרכזי הסיוע.

 

חדרי טיפול יחודיים לנפגעות תקיפה מינית אליהם יש לגעת מיד אחרי התקיפה המינית לקבלת טיפול רפואי  ולאיסוף ראיות

 

 

מרכזי טיפול בטראומה מינית בעלות מסובסדת

אנו מקוות שהמדריך עזר לך ורוצות להזכיר שמה שאת בוחרת לעשות הוא מה שנכון לך. אנחנו רק יכולות לתת מידע, את המחליטה והקובעת מה נכון לך. אנחנו מצטערות שעברת פגיעה מינית ומזכירה לך שאת לא לבד. אנחנו איתך.

 

חפשי אותנו בפייסבוק אחת מתוך אחת | להתראות! יערה רשף, גל שרגיל ושלומית הברון

bottom of page